Legenda o zelenom čaju kaže kako ga je slučajno otkrio kineski car tako što mu je u šalicu s prokuhanom vodom upao listić zelenog čaja. Od tada već tisućama godina jedan je od najvažnijih napitaka na području Kine, Japana i Indije.

S vremenom su se razvile japanske i kineske vrste čaja koje se razlikuju u vremenu kada se sabire biljka (mladi ili stariji listići) i načinu obrade (parenje, žarenje, fermentacija). Tako smo dobili zeleni, crni, žuti i bijeli čaj, senchu, oolong čajeve, matchu. Za istinske čajoljupce zeleni čajevi prava su riznica okusa i arome.

Iako zeleni čaj sadrži u sebi kofein, za razliku od kave, na budnost djeluje blago i sporije ali njegov učinak je dugotrajniji i jači ako istovremeno tražimo budnost, osvježenje, koncentraciju ali i smirenost.

Osim što razbuđuje zeleni čaj je sjajan u službi zdravlja. Već su stotinama godina poznata njegova detoksirajuća i antikancerogena svojstva. Raskužuje i osvježava organizam, jača imunitet, pomaže boljem radu mozga, srca i krvnih žila, pomaže kod kožnih tegoba i akni, glavobolje, potiče diurezu, pomaže kod viška kilograma i nezaobilazna je biljka kod kura za čišćenje organizma, pomlađuje organizam.

Uistinu je teško nabrojati za što je sve zeleni čaj koristan, ali ga je lako uvesti u šalicu omiljenog jutarnjeg ili popodnevnog napitka.

Recommended Posts