Dragi kupci,

obavještavamo vas da se s tržišta povlači sljedeći proizvod:

Čaj Menta list 80 g, LOT 0647, najbolje upotrijebiti do kraja 10.2025.

Razlog povlačenja: povećan sadržaj pirolizidinskih alkaloida.

Pirolizdinski alkaloidi su tvari koje se prirodno nalaze u nekim biljnim vrstama, a biljke ih proizvode za zaštitu od insekata i biljojeda. Menta raste na poljima gdje se ovakve biljke mogu nalaziti. Iako se prije same berbe ove biljke odstranjuju, postoji rizik da se zametne takva biljka, budući da se berba mente obavlja košnjom.

Prema Inicijalnoj procjeni rizika Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, vrijednosti granice izloženosti (MOE) iznad 10 000 smatraju se vrijednostima niske zabrinutosti za zdravlje.

Izračunata MOE vrijednost za naš Čaj menta 80 g, LOT broj L 0647 iznosi 911,8, što je 10 puta manje od vrijednosti niske zabrinutosti za zdravlje.

Molimo kupce, koji su kupili navedeni proizvod putem našeg web shopa, da se jave na našu mail adresu prodaja@agristar.hr kako bismo dogovorili prikup proizvoda o našem trošku te im vratili novac.

Obavijest se odnosi isključivo na gore navedeni proizvod.

Ispričavamo se kupcima na neugodnosti, no u interesu nam je da svi proizvodi koje stavljamo na tržište budu usklađeni s najvišim kriterijima kvalitete i zdravstvene ispravnosti.