Đumbir spada među najljekovitije začine na planetu, a čovjek ga koristi već tisućljećima u razne svrhe.

Đumbir podrijetlom iz Kine, a danas ga se uzgaja na mnogim mjestima na svijetu, najviše na Indijskom poluotoku te je ključan dio ajurvedske medicine. Đumbir je bio među prvim začinima kojeg su izvozili iz jugozapadne Azije te su ga koristili već u doba drevne Grčke i Rima.

U zadnjih nekoliko godina postao je iznimno popularan sastojak u mnogim jelima i pićima diljem svijeta zbog svoje ugodne, prodorne pikantnosti, ali i ljekovitih svojstava. Prava vrijednost đumbira krasi njegova ljekovitost, zbog koje je postao neizostavnim dijelom brojnih vrsta tradicionalne i alternativne medicine. Velik dio ljekovitosti ove biljke leži u gingerolu, supstanci koja ima protuupalno i antioksidativno djelovanje.

Osim što je ukusan i zbilja poseban dodatak u kulinarstvu, đumbir je pravi tonik za cijeli probavni sustav, naročito za želudac i crijeva. Djeluje na način da pojačava probavu, a također jača i imunitet, kao i cijeli organizam. Također je koristan kod slabog teka i mučnine.

Začini svoj dan jednim od naših brojnih ukusnih mješavina koje sadrže đumbir, te uživaj u jedinstvenim okusima orijenta u šalici čaja!

Recommended Posts