Poznat još pod nazivom: glogić, glogovac, glogovka, gloginja, trnovina, bijeli trn, bijela drača.

Glog je vjerojatno najpoznatija biljka koja povoljno utječe na srce i krvožilni sustav te ga slobodno možemo okarakterizirati kao srčani tonikum, prirodno sredstvo za jačanje i bolji rad srca.

Glog djeluje tako da usporava puls, širi krvne žile, pojačava opskrbu srca krvlju (kisikom), čime se smanjuje pritisak na srce, te ga rasterećuje kod pumpanja. Ublažava bolove u prsima, regulira srčane otkucaje i krvni tlak, pomaže u snižavanju kolesterola u krvi i arterioskleroze. Zatim, pomaže kod angine pektoris, infarkta i cirkulacije, kod postojećih tegoba ali i preventivno.

Također djeluje kao blagi sedativ na nervozno srce, razdražljivost i napetost organizma, nesanice, klimakterijskih tegoba vezanih za uznemirenost i ,,lupanje” srca. Pomaže i kod reumatoidnog artritisa te djeluje kao diuretik.

Ova biljka nježnog cvijeta, ali izrazito čvrstog drveta kao da je i odraz našeg nevjerojatnog srca: naizgled nježnog i ponekad preplašenog, ali beskrajno čvrstog i neumornog da nam u svakom trenutku podari život. Čuvajmo ga!

Recommended Posts