Poznata još pod nazivom: levenda, despik, mirisni despik, uskolisni despić, prava trma.

Ova prekrasna biljka jedna je od najpopularnijih mirisnih biljaka. Osim što prekrasno miriši, lavanda je i iznimno ljekovita. Nezaobilazna je biljka kada je njega kože u pitanju. Svojim antibakterijskim i antiseptičkim svojstvima smiruje manje kožne infekcije, opekotine te pomaže kod ugriza kukaca, akni, ekcema, ožiljaka, njeguje i proljepšava kožu.

Eterično ulje lavande jedno je od rijetkih eteričnih ulja koje se nerazrijeđeno može staviti direktno na kožu. Također uspješno djeluje kao repelent, odnosno služi za odbijanje komaraca i moljaca.

Lavanda djeluje iznimno umirujuće kod uporabe iznutra, kupki te inhalacije. Iz ovih razloga često se koristi kod nesanice, glavobolje, vrtoglavice, lupanja srca, migrene, osjećaja zabrinutosti, tjeskobe i napetosti, kao i kod slabe cirkulacije i reumatskih bolova.

Manje je poznato da je cvijet lavande iznimno koristan kod grčeva u crijevima i maternici, poboljšava probavu, potiče rad žuči, vraća apetit te smanjuje nadutost. Pomaže kod visoke temperature, neredovite mjesečnice i astme.

Cvijet lavande svojim očaravajućim mirisom i iznimnom ljepotom već stoljećima je neiscrpan izvor inspiracije raznih pjesnika, slikara, zaljubljenika u lijepe mirise i prirodne ljepote ali i svih koji vole uživati u mirisnoj i ljekovitoj šalici čaja.

Recommended Posts