Poznat još pod nazivom: afrički grm, crveni čaj, majčino čudo.

Ovaj smeđe-crveni napitak u sebi krije pravo bogatstvo aktivnih komponenti i minerala koji nam pomažu i štite nas od najrazličitijih tegoba. Prvenstveno je svoju moć pokazao kod smirivanja želuca, trovanja zatim grčeva u želucu različitog uzroka. Slobodno ga mogu piti i mala djeca jer pomaže kod dojenačkih grčeva.

Rooibos eliminira mokraćnu kiselinu te tako pomaže kod reumatskih tegoba, gihta, artritisa, pomaže kod kardiovaskularnih bolesti, raznih infekcija, autoimunih bolesti. Također jača imunitet, snažan je antioksidans što pomaže u prevenciji od karcinoma, potiče cirkulaciju, smiruje glavobolju i migrenu, snižava tlak i masnoću u krvi, čisti jetru i bubrege (posebno kod tegoba izazvanih kamencima).

Zbog visokog sadržaja magnezija pozitivno djeluje na živčani sustav i metaboličke procese, djeluje blago sedativno te pomaže kod osjećaja ljutnje, razdražljivosti, stresa i nesanice. Ljekovitost rooibosa ne zaostaje niti kod kožnih tegoba, raznih povreda, uboda i ugriza insekata i životinja, kožnih nečistoća, ekcema, sunčanih opeklina te kao kupka koja njeguje, posebno kod osjetljive kože male djece i dojenčadi.

Nažalost, još uvijek je samo mali broj ljudi je upoznat sa čarima ove biljke, ali zbog svega navedenog se možemo složiti da je njen nadimak opravdan – majčino čudo.

Recommended Posts