Šipak je grmolika je biljka iz porodica ruža (Rosaceae) čije plodove sabiremo u jesen te je jedna od najstarijih biljaka koje je čovjek koristio kao hranu.

Šipak se na našem podneblju koristi još od davnina i gotovo da nema osobe koja nije barem jednom uživala u dobrom, starom pekmezu od šipka ili šipkovom čaju s medom i limunom.

Bogat vitaminom C, odličan je kod avitaminoze i skorbuta. Pojačava rad jetre i žući, pomaže kod kamenca i bolesti mjehura te bubrega. Zbog svog diuretskog djelovanja pomaže kod gihta i reume te kod svih tegoba kod kojih je potrebno pojačano izlučivanje tekućine iz organizma.

Šipak je izuzetno vrijedna biljka koja hrani, liječi, jača i osvježava duh i tijelo pogotovo u vrijeme proljeća kada vlada tzv. proljetni umor gdje šipak predstavlja pravi melem. Izuzetno je koristan kod detoksikacije organizma i čišćenja krvi, a zbog pektina i voćnih kiselina koje sadrži u sebi djeluje i kao blagi purgativ. Upravo zbog ovih svojstava šipak bi trebao naći mjesto u svakoj kuri za čišćenje.

Recommended Posts