Cimet je najstariji začin o kojem postoje zapisi još iz 2800. godine pr.n.e., u knjizi o travama kineskog cara Sen Nunga. Zbog iznimne ljekovitosti posebno je zastupljen u ayurvedskoj medicini.

Danas najčešće korišten kao začin, cimet je u prošlosti korišten prvenstveno u ljekovite svrhe. Kao prirodni lijek svojevremeno je bio dragocjeniji od zlata. I egipatska kraljica Hatšepsut prepoznala je njezino veličanstvo cimet te ga je, kako povijesni izvori tvrde, koristila u svojim parfemima još 1500. godine pr.n.e. Karakterističan okus i miris cimeta dolazi od eteričnog ulja njegove kore čiji je glavni sastojak cinamaldehid.

Cimet sadrži antibakterijska, antifungalna i antiparazitska svojstva. Odličan je u borbi protiv infekcija raznih vrsta, pomaže kod dijabetesa (osobito tipa 2), grčeva u probavnom sustavu i nadutosti, slabe probave, slabog želuca. Preporuča se i za liječenje slabe cirkulacije, reumatskih tegoba, prehlade, pomaže u otklanjanju celulita, razbuđuje tijelo te otklanja slabost.

Recommended Posts