Poznata još pod nazivom: kamomila, kokotnjak, maternjak, bijela rada, titrica, žabnjak, carev cvijet, jarmen, milica.

Vjerojatno niti jedna biljka nije pronašla svoje mjesto u tako širokom spektru namjena kao kamilica. Koristi se u razne svrhe, njege nježne bebine kože, raznih obloga i kupki pa sve do najšire palete kozmetike za sve dobne skupine. To sve čini kamilicu jednom od znanstveno najistraženijih ljekovitih biljaka.

Čaj spravljen od cvijeta kamilice također je jedan od čajeva koji se najčešće priprema, ponajviše zbog svog blagotvornog i umirujućeg djelovanja na cijeli organizam.

Kamilica djeluje protuupalno čime pomaže kod artritisa, reume, upale živaca zatim nadražene, upaljene i oštećene kože i sluznice.

Neizostavna je kod gotovo svih želučanih i crijevnih tegoba kao što su čir na želucu i dvanaestercu, gastritis, grčevi, nadutost, jaka želučana kiselina, upala debelog crijeva  i grčeva u crijevima, proljeva ali i usporene probave. Blagotvorno djeluje i na bolnu i upaljenu žuč, jetru, bubrege, mjehur  i bolne menstruacije.

Kamilica je nezaobilazna i kod psihičkog opterećenja, raznih neuroza, razdražljivosti, nervoze, nesanice te psihičke i fizičke premorenosti.

Manje je poznato da kamilica povećava broj leukocita u krvi čime podiže obrambene snage organizma, što je još jedan razlog za čaj u vrijeme gripe i prehlade.

Kamilica je biljka koja uvijek treba biti pri ruci. Ukoliko želimo ublažiti bilo kakvu tegobu, ili samo uživati te opustiti se u mirisnoj šalici čaja, s kamilicom nikada nećemo pogriješiti.

Recommended Posts