Poznata još pod nazivom: materina dušica, materinka, dušica, poljski timijan, tamjanika, vrtni timijan, čubrić, čabrac, papric, vušica, divlji bosiljak, poponac, vrisak.

Samo ime  ove biljke govori kako majčina dušica zauzima posebno mjesto u njezi i održavanju zdravlja kod žena. Već stoljećima upotrebljava se za poticanje i reguliranje mjesečnice, kod menstrualnih grčeva, u raznim kupeljima i oblozima za njegu kože.

Majčina dušica jaki je antiseptik za želudac i crijeva zbog čega je odlična kod nadutosti i stvaranja plinova, grčeva u crijevima, sprječava razvoj štetnih bakterija čime pomaže kod proljeva i povraćanja. Također se rabi kod raznih infekcija kao što su upale mokraćnih putova, infektivna oboljenja jetre i žuči, zatim kod slabog rada žuči.

Svakako ju treba uvrstiti i među biljke koje pomažu kod bronhitisa, astme, tuberkuloze, iskašljavanja, hunjavice i prehlade općenito budući da spječava širenje infekcije.

Majčina dušica je biljka koja stimulira ne samo fizičke, već i psihičke funkcije jer je izuzetno korisna (kao čaj i kao mirisna kupka) kod psihičke iscrpljenosti i napetosti, depresije, raznih neuroza te, iako istovremeno jača živce, raskužije i osvježava, prava je pomoć kod nesanice.

Dovoljno je ponekad da samo prstima prođemo kroz biljku majčine dušice i uživamo u njezinom oštrom, ali osvježavajućem i prekrasnom mirisu.

 

Recommended Posts