Poznata još pod nazivom: velika kopriva, obična kopriva, žarnica, žegavica, pasja kupina.

U rano proljeće mladi izdanci listova koprive pravo su osvježenje u jelovnicima zaljubljenika u raznovrsnu i zdravu prehranu.

Čaj od listova koprive pravi je eliksir za krv i cijeli organizam. Čisti i jača krv, pomaže kod manjka željeza u krvi (pošto je kopriva bogata željezom i C vitaminom), slabe cirkulacije, smanjuje šećer u krvi, snižava tlak, osvježava te detoksira.

Djeluje uspješno protiv umora, zatvora, potiče izlučivanje mokraće, sprječava stvaranje kamenca i uništava ih. Kopriva pomaže i kod gihta, reume, hemeroida, bolesti jetre, gušterače, ekcema, upaljene i povećane prostate te kod svih upalnih procesa u organizmu, neredovite mjesečnice, peludne groznice te potiče metabolizam.

Čaj od korijena koprive najčešće se koristi kod problema s prostatom, kao što su upale, teškoće u mokrenju, povećana prostata te za bolji i brži rast kose kao i protiv peruti.

Teško je uistinu naglasiti blagodati koprive. Ona je definitivno jedna od biljnih kraljica na našim prostorima i kada bi čovjek znao koliko kopriva može koristiti organizmu puno češće bi posezao za ovom starom i moćnom biljkom.

Recommended Posts