Biljka prekrasnog mirisa ali i snažnog ljekovitog djelovanja, stoljećima se koristi za široki spektar unutarnjih i vanjskih tegoba.

Potiče rad želuca, oslobađa pojačava protok žuči, pomaže otkloniti nadutost, vjetrove, zatvor i lakše grčeve. Ružmarin je posebno povoljan za žene jer potiče i regulira mjesečnicu. Svojstvo da potiče cirkulaciju i jača kapilare stavlja ružmarin u grupu biljaka koje jačaju pamćenje i koncentraciju, povoljno djeluje na nizak tlak i lakše glavobolje. Kupka s ružmarinom pomaže kod depresije, bolesti živaca te izvrsno osvježava i duh i tijelo.

U vanjskoj uporabi ružmarin je gotovo nezaobilazan kod reumatskih tegoba, artritisa, išijasa smanjujući bolna i upalna stanja, potiče rast kose i ublažava pojavu peruti. Svojim antiseptičkim djelovanjem pomaže i kod kožnih nečistoća, gljivica, ekcema te rana koje sporo zacjeljuju. Moć ružmarina možemo osjetiti i kroz kulinarske delicije jer je ono gotovo nezaobilazan začin osobito u kuhinji mediteranskog karaktera.

Biljka posvećena Afroditi, rimskoj božici ljepote, opravdano uživa ugled simbola radosti, vjernosti, postojanja i ljubavi.

Recommended Posts