Poznat još pod nazivom: uskolisni trputac, dugi trputac, bokvica, kopljasta bokvica, ovčji jezik, žilovka, konjsko rebro, glavor.

Listovi ove skromne biljke imaju snažno protuupalno djelovanje te se ponajprije koriste kod tegoba dišnih puteva, kao što su kašalj, kašalj popraćen jakom sluzi, gnojna angina, plućna i bronhijalna astma, laringitis i tuberkuloza. Zatim kod raznih upala i infekcija usne šupljine, gingivitisa, afti. Jedna je od biljaka koja snažno čisti i jača krv, pomaže kod bolesti želuca, čira na želucu i dvanaesniku, za poticanje teka, kod polipa i krvarenja crijeva, hemeroida. Pomaže kod ginekoloških infekcija, smiruje obilne mjesečnice, čisti jetru, mjehur i bubrege.

Manje je poznato da je list trputca izuzetno učinkovit kod najrazličitijih tegoba vezanih za kožu. Rane, posjekotine, rane koje krvare, čirevi, zloćudne promjene na koži samo su neke od tegoba. Djelovanje biljke ne zaostaje niti kod modrica i ožiljaka, opekotina, lišaja, osipa, žuljeva i plikova zatim svraba i ugriza kukaca. U tu svrhu može se koristiti i svježa, zgnječena biljka.

Uz putove i vrtove, na livadama i travnjacima trputac je stari, zeleni domaćin koji upravo zato što je tako koristan uvijek nama ljudima nadohvat ruke.

Recommended Posts